BPH Nykvarn

Svenska klubben för ungerska rashundar

BPH

Beteende- och personlighetsbeskrivning hund

7 Maj och strålande sol.

 

Äntligen var det dags för vår gemensamma träff med BPH (Beteende- och personlighetsbeskrivning hund) i Nykvarn, Stockholms län. Alla anmälda var av rasen puli och att få privilegiet att se så många pulis mentala egenskaper och personligheter på en och samma dag var otroligt givande och värdefullt.

Syftet med beskrivningen är att öka vår kunskap om våra hundars mentalitet. Varje BPH-beskriven hund bidrar till ökad kännedom och förståelse för rasens egenskaper och särdrag.

Testet är värdefullt för både privatperson att få se hur sin egen hund reagerar i olika situationer; få veta dess styrkor och i vilka situationer den behöver mer stöd och uppmuntran i. Det är också värdefullt för uppfödare att se variationerna och likheterna mellan de olika momenten för att kunna förstå och öka sin kunskap i vad vi behöver ta hänsyn till samt sträva efter i vårt avelsarbete.

 

Testet tog ca 45min per hund och innehåller sju testmoment. Det handlar bl.a. om att möta främmande personer, att leka och leta efter mat och att stöta på överraskningar. Det är också valfritt att testa sin hund mot skott.

En gemensam nämnare för alla testande Puli denna dag var att de leker gärna med sin egen leksak men inte gärna med någon annans. De leker inte heller gärna med en okänd person. Detta mönster har jag även sätt i 7 veckors gamla valpar när jag har mentalbeskrivit dem. En puli tycks tycka att det är skillnad på leksak och leksak.

Jag reflekterade även över att de flesta puli var helt tysta genom hela testet. Att de reagerade mer på konstiga okända människor än på föremål, att skott är inget en puli behöver bry sig om och de följer sina ägare vart de än går, även på konstiga underlag; de litar blint på sin ägare.

 

På frågan ”Vad tyckte du om dagen?” svarade:

 

Johanna: Det har varit en jättebra dag!! Som ny puliägare (2016) har jag lärt mig massor av alla rutinerade puliägare. BPH testet gick jättebra. Mycket visste jag om min Eros, men jag lärde också lite nytt. Tack för en jättetrevlig dag!!

 

Peter: Fyra olika beskrivningar på våra pälsklingar som visar vilken underbar ras vi har! Jätteduktiga testledare och beskrivare. Härligt väder och härliga hundar. En kanondag med mycket skratt och allvar som sig bör. Jag fick en bättre förståelse för vår ras. Jag kan varmt rekommendera detta till alla som inte gjort BPH än.

 

Victoria: Det var intressant att se hur min puli reagerade. Hon både förvånade och bekräftade mina tankar om henne. Hon genomgick en mentalbeskrivning när hon var 7 veckor gammal, vilket har hjälpt mig att se vad jag som ägare ska lyfta fram och fokusera på i våran träning. BPH-testet bevisade nu för mig hur mycket hon har utvecklats och att kontinuerlig träning ger resultat. Jag kan verkligen rekommendera BPH-testet!

 

 

Text och initiativtagare för denna träff

Maria Stenvall