Puli
Puli är en mycket gammal ras som kommer från Ungern.
I Sverige är puli en ovanlig ras, i dag finns c:a 800 st. Puli är en sund, intelligent och lättlärd hund. Den används mest som sällskapshund men den hänger gärna med på familjens alla aktiviteter. Tvärtemot vad man kan tro, är den speciella pälsen, som bildar långa fotsida snören, inte alls svår att sköta. Puliers päls fäller inte och detta gör att många pälsallergiker kan ha puli.
Allmänt om Puli
Puli är en ungersk hund som genom tiderna fungerat som vall- och vakthund på den ungerska pusztan. Den första pulin kom till Sverige i början på 1960-talet. I Sverige används puli mest som renodlad sällskapshund, och fungerar bra i barnfamiljer.
En puli har mycket lätt för att anpassa sig till olika miljöer. Den är en medelstor hund. För hane är önskvärd mankhöjd 41-43 cm och normalvikten är 13-15 kg. För tik är önskvärd mankhöjd 38-40 cm och normalvikten är 10-13 kg.
Pulin skall vara kvadratisk till sin byggnad och svansen skall bäras ringlad över ryggen. Tidigare fanns puli i fyra storlekar. Polishundar som var minst 50 cm höga, två typer av vallhundar, den ena upp till 50 cm för vallning av nötboskap och svin, och den mindre, som var runt 40 cm, vallade får. Den allra minsta pulin, som var under 30 cm i mankhöjd, var främst en sällskapshund. En puli fungerar som ”förstagångshund”, men man skall vara bestämd och konsekvent.
Pälsen
Många som ser en puli tror att pälsen kräver mycket arbete, men det stämmer inte.
Den fäller inte och man behöver varken borsta eller kamma den. Pulier föds med lockig eller vågig päls som vid 7-9 månaders ålder börjar sno ihop sig till snören eller band. Det är förhållandet mellan täckhår och underull som gör att pälsen får sin rätta struktur. Man får på vissa pälsar, när snörbildningen börjar, hjälpa till att dela pälsen genom att med fingrarna ”dra isär” pälsen i lagom breda snören. Pulin är fullpälsad när den är mellan 4-5 år, då klipper man den längs med marken. Pälsen över ögonen får inte klippas bort. En fullpälsad puli kräver på sin höjd ett par timmars pälsvård i månaden. En puli skall naturligtvis badas när den är smutsig, men man gnuggar inte runt i pälsen utan man kramar ur den, ungefär som man behandlar en fin yllekofta.
En pulipäls tar ganska lång tid att torka, så en fön är bra att ha till hjälp.
Färger
Färgen är svart och svart med rostrött, men den vita pulin blir allt vanligare.
Grå och maskad fakó är fortfarande mycket sällsynt i vårt land.
Tips till förstagångsägaren
En puli har mycket ”hjärna” och behöver bestämda regler redan som liten valp. Den lär sig snabbt både bra och dåliga saker. Man bör sätta sig väl in i rasens egenskaper, gärna träffa några vuxna pulier i hemmiljö före köpet. De flesta uppfödare tar emot besök av intresserade. För att lätt komma i kontakt med uppfödare eller puliägare i din närhet, är du välkommen att kontakta rasföreningen Svk FUR. Eftersom det inte föds så många pulier per år bör man planera
sitt puli köp i god tid.
Som för alla raser måste man ge valpen tid att successivt lära sig att vara ensam, därför är det bra om man kan vara hemma och träna valpen första tiden. Ju bättre förberedd du är, desto lättare går det att hantera olika situationer som uppstår. Valpen är mottaglig för information redan efter några dagar i hemmet. Social träning är viktigt för att få en
trygg hund. Träna valpen redan från början en liten stund varje dag i ”hantering” d.v.s. titta i munnen, undersöka klorna , ”pilla” i öronen mm. Allt jobb man lägger ned första året har man glädje av hela hundens liv.
Att skaffa hund är att få en ny familjemedlem som kommer att finnas under många år.
Egenskaper och mentalitet
Puli är en snabb, pigg, klok, orädd och glad hund. Den tycker om att lära sig saker. En puli är mycket tillgiven sin familj och det viktigaste för den är att få vara nära sin familj. Promenader utan koppel går oftast utmärkt med en puli eftersom den inte vill lämna sin ”flock” familjen. En puli är till naturen aningen reserverad mot främlingar och en utomordentligt bra vakthund.
Det är viktigt att lägga stor vikt vid den sociala träningen hos den unga hunden. Är man medveten om företeelsen så kan man undvika många senare problem. Ofta väljer pulier en person till sin ledare i familjen, detta kan undvikas om alla i familjen ägnar sig åt den. Hela dess ungerska arv finns med rasen än idag, och det är ägaren som måste lära pulin när, hur och vad man får vakta och valla. En puli behöver redan som liten valp ha bestämda regler att följa. En puli blir vad man gör den till; den ligger och slöar när man själv ligger på soffan, och den hänger med på allt när man tar sig för olika aktiviteter.
Pulier kan vara med på alla former av motion (som vuxen). Motionerar man ofta och länge hänger den med på det, tar man kortare promenader går det också bra. Den mår bra av att få använda sin nos, en bra aktivitet är till exempel att gömma saker och låta den leta. Att träna cirkuskonster är också ett uppskattat nöje för en puli. Avancerad lydnadsträning eller tävlingslydnad är andra aktiviteter som passar pulin bra. Det finns idag ett par lydnadschampion inom rasen. Många pulier tränas och tävlar med stor framgång i lydnad, spår och agility.